עד למאה ה-19 אנשים עבדו עבור אחרים כחלק מסטטוס שנולדו אליו: משרת, שוליה, עבד. הכפיפות למעביד התבטאה גם בחיים האישיים, והדיון המשפטי בסוגיות הנובעות מהעבודה הופיעו תחת דיני משפחה.
המהפכה התעשייתית הביאה עמה שינוי מסטטוס לחוזה במובן הזה שבתיאוריה אדם הוא אדון לעצמו, נכנס ויוצא מרצון, לפחות באופן פורמאלי, ליחסי עבודה. בתחילה היה שוק חופשי ללא הגנות של דיני העבודה (עבודת ילדים קשה וממושכת למשל), אך בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 מתחילים להתפתח ההסכם הקיבוצי וחוקי המגן.
שני פתרונות אלו מוכתבים יותר ע"י גורמים חיצוניים ופחות ע"י רצון חופשי, כך שיש מעט מאד משמעות לחוזה האישי. במובן הזה, זה סוג של סטטוס אחר, שלא נולדים אליו, ומכאן האמירה (המסויגת) הנוגעת לחזרה לסטטוס.
ביה"ד לעבודה נבדל בכך שהרכב השופטים כולל נציגי ציבור– נציג מעבידים ונציג עובדים (אזורי- שופט אחד, ארצי- 3 שופטים). התכליות לישיבתם של נציגי הציבור במותב:
א. מקורות דיני העבודה: בבסיס נמצא החוזה, עליו
מצטרפות זכויות מההסכם הקיבוצי, ועליו זכויות מחוקי
המגן.
ב. ההבחנות:
המבחן המעורב נועד לקבוע האם מדובר ב"עובד".
מבחן ההשתלבות מורכב מפן חיובי – אינדיקציות לכך שהאדם משתלב במפעל וכן שעבודתו משתלבת במפעל, ומפן שלילי- אינדיקציות לכך שלא מדובר בבעל עסק עצמאי.
המבחן נעשה באמצעות שישה מבחני עזר :
1. כפיפות (האם ישנו פיקוח)
2. מי ייהנה מהתייעלות (האם המועסק נושא בסיכוני
הפסד וסיכויי רווח)?
3. האם נעשה שימוש בכלי עזר ומי השקיע בהם?
4. האם קיימת בלעדיות לאותו מעסיק?
5. כיצד הוצגו היחסים לצדדים שלישיים (מס, ביטוח לאומי)?
6. האם מסגרת שעות העבודה קבועה?
לפי הלכת רופא, מועסק שסווג באופן שגוי כקבלן זכאי לפיצוי כספי בגין הזכויות הסוציאליות שנשללו ממנו על סמך השכר המשוער שהיה מקבל לו הוגדר מלכתחילה כעובד, מבלי שניתן לקזז סכום כלשהו מתוך הזכויות שיקבל בגין סכומי יתר.
חריג לכך מתאפשר במצב של חוסר תום לב קיצוני מצד המועסק, שנלמד בהתחשב בשני מבחני עזר מצטברים:
(1) פער ניכר (של 50%) בין התמורה כקבלן לשכר כעובד
(2) קביעה עובדתית לפיה הבחירה בהתקשרות הקבלנית הייתה של המועסק- בהתחשב בקיומה של בחירה אמיתית, וכן בהתחשב בקיומה של תניית "גדרון"– לפיה המועסק מכיר בכך שמשתלם לו שכר גבוה יותר כקבלן והוא מסכים שאם יוכר בדיעבד כעובד ישיב את הכספים ששולמו ביתר.
2. לפי גישה זו ברירת המחדל היא התחשבנות לאחור.
פסק דין "חסידים": (אין חזקה) האם העובד מפסיד ייצוג ארגוני; הדרה מהסכם קיבוצי; פגיעה בכבוד; ביכולת ההתקדמות המקצועית; ביכולת לקיים מערכת יחסים עם המעסיק.
בעניין פסק דין "מזרחי" לא קיבלו את טענתו של מעסיק שהעסיק נערה בשעות נוספות בניגוד לחוק עבודת נוער, וחייבו אותו לשלם לנערה גמול בהתאם.
בעניין פסק דין "נהרי" עובד הועסק במשמרות לילה באופן קובע בניגוד לחוק שעות עבודה ומנוחה. נקבע שהעובד לא יכול לבקש להמשיך לעבוד כך (באופן לא חוקי), השופטת ברק בדעת מיעוט טוענת שדרך סעיף 31 לחוק החוזים ניתן לבצע איזון במסגרתו העובד יעבוד לעיתים בלילה ולעיתים ביום.
בעניין פסק דין "מילפלדר" (שעות מנוחה של כבאים) נפסק שמעביד לא רשאי לשנות את החוזה או "לקרוע" מעליו תניות
באופן חד-צדדי.
בעניין פסק הדין "גנני" (מזכיר בקיבוץ אמירים) נקבע כי שינויים שבוצעו בסדרי העבודה הם לגיטימיים ונופלים בגדר הפררוגטיבה של המעסיק.
בעניין פסק הדין "נהרי" (עובד במשמרות לילה במעון) נקבע כי המעסיק יפנים את עלויות השינוי באופן מלא (ימשיך לשלם שכר עובד עבור משמרות לילה גם אם יעבירו ממשמרות אלו).
בעניין פסק הדין "גרינשפן" שעסק באותה סוגייה (אך בעובדים אחרים באותו מעון) נקבע שהמעסיק יפנים רק באופן חלקי את עלויות השינוי (ישלם שכר בעבור משמרות לילה למשך שנה בלבד כמעין תקופת הסתגלות).
האיזון המוצע לפי פרופ' דוידוב (בפריזמה חוזית ולא קניינית):
החלטות שלא נובעות מצורך ניהולי אלא משיקולים שאינם עניינים, לא נופלות בגדר הפררוגטיבה של המעסיק והוא אינו רשאי לקבלם אלא בהסכמת העובד.
החלטות שנובעות מצורך ניהולי אך אינן כרוכות בפגיעה של ממש בעובד, המעסיק רשאי לקבלן באופן חד-צדדי מבלי שיידרש לפצות את העובד.
החלטות שנובעות מצורך ניהולי וכרוכות בפגיעה משמעותית בעובד, לעובד עומדת אופציה להתפטר בדין מפוטר (לסרב לקבל את השינוי), או להמשיך בעבודתו. אם בחר להמשיך, יהיה זכאי לפיצוי בגין שינוי הגורר עמו פגיעה כלכלית (פגיעה עקיפה ולא ישירה ולא פגיעה לא ממונית), בדמות מכפלת שיעור ההפסד החודשי במספר שנות העבודה.
יודגש, שתשלום זה אינו פיצוי בגין הפרת חוזה, אלא נעשה בהתאם לחוזה (כחלק ממבנה עדכני של דוקטרינת הפררוגטיבה).
הזכויות המתנגשות הן מחד חופש העיסוק של העובד והמעסיק השני בזמן, אינטרס ציבורי בדבר תחרות חופשית והאוטונומיה של העובד. מאידך, חופש החוזים, העיקרון לפיו חוזים יש לקיים, וזכות הקניין של המעסיק.
בפסיקה נקבע בעניין פסק דין "צ'קפוינט" שיינתן תוקף לתניות המגבילות את חופש העיסוק רק בהינתן 1 מ-4 תנאים (בעניין סער דובר על "אינטרס לגיטימי" של המעסיק):
(1) הגנה על סודות מסחריים של המעסיק (על המעסיק להראות שקיים חשש ממשי לחשיפתם, רשימת לקוחות יכולה להיות סוד רק במצבים מיוחדים (כמו בפסק דין "אירוקה"))
(2) הכשרה מיוחדת שניתנה לעובד (פסק דין "טמיר נתיבי אוויר")
(3) תמורה מיוחדת להגבלת עיסוק (תשלום ספציפי כנגד הסכמת העובד לסעיף אי-תחרות. (כמו בפסק דין "פלייטקה"))
(4) תום לב (הכנות תכנית העבודה לפתיחת עסק אחר).
בעניין פסק דין "טווילי" נקבע שגם בזמן התלמדות עובד זכאי לשכר מינימום, הסכמת העובד לעניין זה אינה רלוונטית שכן מדובר בחוק קוגנטי, וכן לא תתקבל טענת חתו"ל.
בעניין פסק דין "ענבל מלכה" נקבע שככל שהטיפים משולמים ישירות לעובד הם לא ייחשבו לחלק מהשכר, ומנגד ככל שהטיפים עברו דרך קופת המעסיק ומופיעים בתלוש השכר (בנוסף להסכמה מפורשת של הצדדים להסדר זה) אז הם ייחשבו חלק מהשכר.
בעניין פסק דין "ורה ברמן" נפסק שכשמדובר בתשלום שכר לפי קיבולת יש לקבוע מכסה מסוימת המהווה את ה-100% (משרה מלאה) וממנה לגזור את היקף משרת העובד.
בעניין פסק דין "עגיב" נפסק בדעת רוב כי במקרים של שכר על בסיס עמלות, המעסיק רשאי לבצע קיזוז מן השכר, וזאת בתנאי שמדי חודש יקבל העובד שכר שאינו נופל ממינימום (כלומר, ניתן לקזז את ההשלמה שניתנה בחודשים לאחר מכן, בהם משתלם יותר משכר מינימום).
בנוסף, נקבע שניתן להסכים על קיזוז אחת לתקופה שנקבעה על-ידי הצדדים מראש (ככל שהוא כולל התחשבנות לפחות אחת לשנה ונקבע תוך העדר ניצול וכפייה), כאשר בהעדר הסכם שכזה ההתחשבנות תקרה אחת לחודש.
השופטת ברק בדעת מיעוט טוענת שאין מקום לקיזוז, משמע המעסיק מחויב לשלם תמיד שכר מינימום ללא תלות בעמלות (כך שהעמלות הן למעשה רק 'בונוס').
לפי סעיף 9, השכר ישולם ב-1 לחודש העוקב לעבודה, כאשר ניתן לתבוע את העובד רק לאחר ארכה של 9 ימים ממועד זה.
לפי סעיף 17, הפיצוי בגין הלנת שכר הוא 5% מהשכר בשבוע הראשון ועוד 10% לכל שבוע לאחר מכן, או הפרשי הצמדה ועוד 20% מדי חודש (הגבוה מבין החישובים). מדובר בפיצוי גבוה מאד לאור התכלית של שמירה על הזכות לקיום בכבוד.
לפי סעיף 18, ביה"ד רשאי לאשר הפחתה של פיצויי הלנה בהינתן אחת מתוך 3 סיבות (לא מדובר ברשימה סגורה):
(1) השכר לא שולם במועדו בגלל טעות כנה– נקבע מבחן
אובייקטיבי-סובייקטיבי משולב.
(2) בגלל נסיבה שלמעביד לא היה שליטה עליה– המגמה
בפסיקה לצמצם זאת, וקשיים כלכליים לא היוו גורם
מספק להפחתת הפיצוי. בעניין עיריית לוד חרגו ממגמה זו.
(3) חילוקי דעות בדבר עצם החוב שיש בהם ממש
לפי החוק ניתן להעסיק עובד במשך 8 שעות בכל יום, ובסה"כ 45 שעות בשבוע. בהסכמים קיבוציים ברוב המשק מספר השעות השבועיות ירד ל-43 ובמקום בו עובדים 5 ימים בשבוע מספר השעות עלה ל-9 ליום.
גמול שעות נוספות לא נועד להגדיל את השכר, אלא לתת תמריץ שלילי להעסקה כזו כדי לאפשר חיים אישיים, לפי ההסדר יש צורך בהיתר וכן בתשלום של 125% בשעתיים הראשונות, ו150% מעבר לכך. השר נתן היתר כללי להעסקה בשעות נוספות, עד 12 שעות ביום רגיל ועד 6 שעות נוספות בשישי (סך הכל 15 שעות נוספות בשבוע).
עבודה בשבת מזכה ב150% שכר לשעה, 175% עבור השעתיים הראשונות הנוספות, ו200% מהשעה השלישית.
בעניין פסק דין "אוריינט קולור" העובדת עבדה 3 ימים בשבוע למשך 12 שעות ביום, ונשאלה השאלה האם שעות נוספות יחושבו על בסיס חריגה מהמכסה היומית או השבועית. נקבע שיחושב על בסיס יומי. יש בכך הגיון שכן לא מדובר ב'זמן גמיש' במסגרתו היא מנהלת את עבודתה, אלא בקביעה של 12 שעות בשבוע.
בעניין פסק דין "לבנה פילוסוף" העובדת עבדה ככלל 6 שעות ביום במשך 5 ימים בשבוע, כאשר המעסיק אפשר לה להגיע וללכת מתי שהיא רצתה כל עוד תעשה 30 שעות בשבוע. בסיום עבודתה התגלה שהיא עבדה פחות מהמכסה, וסכום זה קוזז לה מפיצויי הפיטורין. העובדת טוענת שאין לקזז כי ההסדר הגמיש מנוגד לקבוע בחוק. ביה"ד דוחה את תביעתה, וקובע כי שיטת שעות העבודה הגמישות היא לטובת העובד ומותר היה להתקזז בנסיבות העניין בהתאם.
סעיף 1 לחוק שעות עבודה ומנוחה מגדיר "שעות עבודה" כ"זמן שבו עומד העובד לרשות העבודה".
בעניין חנדג'י נידון הנושא של שינה במקום העבודה (כסוג של כוננות) ונקבע שמחד שעות אלו אינן שעות עבודה ומאידך תקנ"צ מחייבת תמורה מסוימת (שלא לפי חוק אלא לפי סבירות) בעבור שעות אלו.
מבחני העזר שנקבעו לעניין זה: האם המעסיק הפיק תועלת משעות אלו, האם הוגבל החופש של המעסיק והוא נדרש לשינוי מאורח חייו הרגיל, האם העובד השקיע בשעות אלו משאבים או ביצע "עבודה" שמצריכה את הכישורים שלשמם נשכר.
בעניין טודורנג'ן נחלקו הדעות: פליטמן בדעת מיעוט טוען שהחוק לא חל לפי סעיף 30 ולכן יש לשלם רק שכר מינימום. אדלר טוען שהחוק חל ומתחקה אחר מתכונת העבודה (הנטל על העובד), כשהוא מניח ששעות השינה לא נספרות. ברק בדעת רוב טוענת שהחוק לא חל בשל סעיף 30 אך קובעת שכר בגובה מינימום + 30% מהשכר כתשלום גלובאלי.
בעניין גלוטן בבית הדין הארצי נקבע שהחוק לא חל בשל חריגי סעיף 30, בבג"ץ ובדנג"ץ נקבע ש"החוק לא מתאים" ולכן לא יחול (הפרה סיטונאית של החוק), ומציעים שהמחוקק ימצא פתרון. מדובר בפגיעה קשה בקוגנטיות.
לאחר גלוטן, בעניין אבי מור מחילים את הלכת גלוטן גם על עובדי סיעוד ישראלים, ובעניין זלטמן נקבע שמגיע לעובדי סיעוד זרים מנוחה של לפחות 25 שעות בתשלום של 150%, והעובד רשאי לבחור האם לצאת לחופשה.
חלופה אחת היא "העסקה מרצון", (חל בארה"ב) לפיה מעסיק יכול לפטר מכל סיבה להוציא חריגים, והנטל הוא על העובד להראות 'סיבה רעה' שאוסרת על הפיטורים.
חלופה שנייה היא "סיבה מספקת", (חל ברוב מדינות אירופה) לפיה מעסיק רשאי לפטר רק בשל עילות כגון משמעת, צמצום או אי-התאמה, כשהמעסיק נדרש לנמק את הפיטורים.
בישראל נקודת המוצא (עניין צרי) היא שכל עוד לא כתוב שום דבר מפורש בחוזה האישי, בה"ק (נגיד זכות וטו על פיטורים או הגנה פרוצדוראלית) או בחוק (למשל סעיף 9 לחוק עבודת נשים) הצדדים מסכימים על העסקה מרצון.
יצוין שהפסיקה גם פיתחה מגבלות לעניין זה (פיטורים בשל התאגדות ושביתה, חובת השימוע שפותחה בעניין הרמן נ' סונול).
הצדקות לכלל:
התנגדויות לכלל:
לפי סעיף 22, הוראה בחוזה עבודה שהיא שונה מהוראה אישית שבהסכם קיבוצי החל על בעלי החוזה, ההוראה שבהסכם הקיבוצי עדיפה, אלא אם כן היה השינוי בחוזה לטובת העובד (ובלבד שאין בהסכם הקיבוצי דבר המונע זאת במפורש). יש לבחון הוראה מול הוראה ולא את המכלול (בפסיקה סטו מכך בעניין בזק).
בעניין שמואלי, עובדים עבדו לפי הסכם קיבוצי 4 ימים בשבוע 12 שעות ביום, אך ההסכם לא אושר ע"י השר הרלוונטי (כנדרש בחוק עבודה ומנוחה). לאחר שניתן אישור, העובדים תובעים כנגד ההסדר בתקופה שלא אושר, ומבקשים שעות נוספות, בניגוד לקבוע בה"ק שלהם. (בניגוד לטווילי: מאוגדים; זכויות אקסטרה). השופטים נחלקו בסוגיה.
רבינוביץ' (מיעוט)– מגן על הקוגנטיות ומקבל את דרישתם.
ברק– חוסר תום לב יהווה חריג לקוגנטיות, בהיקש מסעיף 8 לחוק הסכמים קיבוציים.
אדלר– בוחן כמכלול וטוען שההסכם הקיבוצי לא קיפח את העובדים.
1. לפי סעיף 3 לחוק הסכם קיבוצי, מדובר בארגון העובדים שעם חבריו
נמנה המס' הגדול ביותר של עובדים מאורגנים שעליהם יחול ההסכם, ובלבד שמספרם אינו פחות משליש מכלל העובדים.
2. בעניין ספרינט מוטורס נקבע שצריכה להיות תקופת מניעות במהלכה לא יכול ארגון חלופי להגיע- שנה מהיום בו נחתמו עקרונות שהם בסיס להסכם קיבוצי מול הארגון. מחד, התחרות מעודדת את הארגונים להתאמץ ולהשקיע יותר, מאידך, אחת המטרות של ההתארגנות היא למנוע תחרות בין העובדים לבין עצמם כדי להפנות משאבים למאבק במעסיק.
3. בעניין פסק דין "האוניברסיטה הפתוחה" הורחבה תקופת המניעות לכל נושא המשא ומתן (ולא רק שנה מחתימת הסכם ראשוני), ובעניין פסק דין "אל בטוף" מתבצעת הרחבה נוספת של תקופת מניעות של חצי שנה מהרגע שהכרענו מיהו הארגון היציג.
ההעדפה בפסיקה היא להכיר ביחידת מיקוח מפעלית על פני יחידת מיקוח מקצועית, זאת משיקולי אחדות בין העובדים ומניעת פיצול לקבוצה "חזקה" ו"חלשה"; הגברת היציבות; ניהול יעיל יותר של המשא ומתן הקיבוצי וייצוג על-ידי ארגון אחד הרואה את התמונה בכללותה
(עניין אקרשטיין).
יש לבחון את ההיבט הגיאוגרפי (היכן פרוסים הסניפים) ואת ההיבט הארגוני (מנהל לכל סניף), כאשר נדרשת בחינה מנקודת מבט הן של המעסיק והן של העובדים.
יחידת מיקוח מקצועית תועדף במקרה בו לקבוצה יש "אינטרס מיוחד" (האם רב הדומה על השונה? תנאי העסקה, מרכיבי שכר), כאשר משקלה של זכות ההתארגנות גובר כשמדובר בהתארגנות ראשונית
(עניין ידיעות אינטרנט)
בעניין חטיב נקבעו 3 מרכיבים הכרחיים לשביתה:
(1) הפסקת עבודה מאורגנת של קבוצת עובדים (לא שביתה
של אדם אחד לבד; לא חייב הפסקה של ממש גם עבודה
איטית או שיבוש עולה לכדי שביתה)
(2) בקשר לתנאי עבודה (להבדיל ממניעים פוליטיים)
(3) במסגרת סכסוך מול המעביד או סכסוך של עובדים
אחרים עם המעביד שלהם (שביתת אהדה או הזדמנות).
בפסיקה נקבע שאם המדינה פועלת בכובעה כמעבידה או כריבון ומבקשת להתערב תוך ניצול כוחה השלטוני כדי לפגוע בתנאי העבודה, זו שביתה כלכלית ולכן מותרת.
אם הפגיעה נעשית בעקיפין, ההחלטה השלטונית משפיעה או צפויה להשפיע על העובדים, זו שביתה מעין פוליטית– ואז ניתן לשבות אך השביתה תהא מוגבלת (בעניין בזק נקבעה שביתה של 4 שעות בלבד).